מרפאה יחודית לחבלות ראש קלות

ד"ר גלעד שורק

פיזיותרפיסט עם ניסיון רב בשיקום לאחר חבלות מוחיות, שעבר הכשרה ייעודית בתחום במונטריאול, קנדה

 

 

ניתן ליצור קשר דרך מוקד זימון תורים 8891*

או במייל MS@TZMC.GOV.IL

אשפוז יום שיקומי (אישפוז יום)


מרפאה
חדשה במרכז שיקום הלמסלי טיפול רב צוותי למי שעבר זעזוע מוח/חבלה מוחית קלה


מטופלים לאחר חבלה מוחית טראומטית קלה (mild Traumatic Brain Injury- mTBI) או זעזוע מוח (Concussion) שאלה עלולים לסבול מסימנים וסימפטומים שונים כגון בעיות גופניות (סחרחורת, בעיות שיווי משקל, עייפות והיעדר אנרגיה, כאבי ראש, הפרעות ראייה), ליקויים קוגניטיביים (קשיי קשב וריכוז, תחושת איטיות וערפול מוחיהפרעות זיכרון) הפרעות פסיכולוגיות-רגשיות (חרדה או חוסר שקט, עצבנות, רגישות יתר, עצבות), והפרעות שינה.

הטיפול מיועד בעיקר למטופלים בשלב התת-חריף (עד חצי שנה מהפציעה), אך יכול להתאים גם לשלבים הכרוניים.

ברוב המקרים, הסימפטומים והתלונות חולפים באופן ספונטני תוך שעות עד ימים. אצל 20-30% מהמקרים התלונות נמשכות מעבר לשלב הראשוני (מעבר לשבוע-שבועיים במבוגרים או מעבר ל2-4 שבועות בילדים) ומגבילות את החזרה לשגרת הפעילות. בנוסף, חלק קטן מהאנשים (כ10%) יישארו עם סימפטומים כרוניים שונים לאורך זמן (מעבר לשלושה חודשים) ויסבלו מ- מPersist post-concussion symptoms. מצבים אלו בהם הסימפטומים והתלונות לא עוברים באופן ספונטני, דורשים התמודדות וטיפול רב-צוותי מערכתי. לצורך כך מוקמת מרפאה רב צוותית לשיקום לאחר mTBI, כחלק מהשיקום יום במרכז השיקום במרכז הרפואי צפון.


המרפאה מיועדת למטופלים לאחר Concussion/mTBI, הסובלים מסימפטומים שונים המגבילים אותם מחזרה למצבם התפקודי הבסיסי. ישנה עדיפות וצורך שיקומי לראות את המטופלים קרוב ככל הניתן לאירוע הפציעה, בשלב התת-חריף (עד 3 חודשים מהפציעה).

צוות המרפאה והטיפול שכל אחד מהם נותן. הטיפול ניתן כחלק מהמחלקה לשיקום יום או בשיקום יום ילדים, במרכז השיקום הלמסלי:

רופא שיקום:
הרופא במרפאה הוא המנהל הרפואי, אחראי על איסוף המידע הרפואי הרלוונטי, מתן אבחנה במידת הצורך, ביצוע בדיקה נוירולוגית בתחילת הטיפול, התאמה של טיפול תרופתי הדורש מרשם, הפניות לרופאים המייעצים, וקשר עם הגורם המבטח.

ריפוי בעיסוק:
תפקיד המרפאה בעיסוק הוא לאסוף את כל המידע הרפואי והאישי על המטופל, כולל היסטוריה רפואית ותפקודית, פרטי הפציעה, מילוי שאלון סימפטומים ויצירת קשר עם הקהילה. האבחון והטיפול כולל מעבר עם המטופל ומשפחתו על פרטים הקשורים לאבחון, דגלים אדומים, שלבי החלמה, מילוי שאלון סימפטומים המתאים לגיל, בניית תכנית חזרה ללימודים (Return to learn) או לעבודה (Return to work) כולל התאמות שונות לבית הספר או מקום העבודה (טפסים יינתנו למטופל ומשפחתו בהתאם). בנוסף, המרפאה בעיסוק אחראית טיפול קוגניטיבי במידת הצורך

פיזיותרפיה:
הפיזיותרפיסט אחראי על ניהול החזרה לפעילות גופנית ולספורט, כולל קביעת השלבים השונים לאורך השיקום ומתן הנחיות מפורטות למטופל ומשפחתו בהתאם. האבחון והטיפול כולל מעבר עם המטופל ומשפחתו על שלבי החזרה לפעילות גופנית ולספורט ובניית תכנית חזרה לפעילות גופנית ולספורט (Return to sport), כולל התייחסות לחוסר סבילות למאמצים, הערכה וטיפול וסטיבולרי כולל טיפול בסחרחורות, ליקויים בשיווי המשקל וקואורדינציה, והערכה וטיפול בהפרעות בתפקוד הצוואר (לדוג'- כאבים, פרופריוספציה).

אחות מתאמת כאב:
אחות מתאמת כאב אחראית יחד עם הרופא על ניהול הטיפול בכאבי הראש הפוסט טראומטיים, ובמידת הצורך הפנייה לרופא כאב (לדוג' בלוק צווארי), לנוירולוג (לדוג' טיפול תרופתי למיגרנות) או לחדר מיון (לדוג' מתן תרופות IV)

פסיכולוגיה:
הפסיכולוגית אחראי על ניהול ותמיכה במצבו הרגשי של המטופל. לפסיכולוג יגיעו מטופלים אשר מצבם הרגשי משפיע באופן ניכר על השיקום וההחלמה ונדרשת התערבות פסיכולוגית בהתאם (לדוג' חרדה, PTSD). יש לציין שההתערבות הפסיכולוגית מיועדת לקשיים כתוצאה מה mTBI; במידה ויש צורך בטיפול פסיכולוגי ארוך טווח המטופל יופנה לטיפול בקהילה. בנוסף, הפסיכולוג מבצע הערכה נוירופסיכולוגית במידה ויש רושם לליקויים קוגניטיביים מתמשכים.


במידה הצורך תהיה מעורבות של קלינאית תקשורת (לקויים בשמיעה, הפרעות שפתיות), עובדת סוציאלית או דיאטנית קלינית.


ניתן ליצור קשר דרך מוקד זימון תורים 8891*

או במייל MS@TZMC.GOV.IL